duminică, 24 noiembrie 2013

Micul Prinţ (Mare) – Antoine de Saint Exupery



Recunosc că în liceu, când am citit pentru prima dată Micul Prinţ, am trăit cu senzaţia că totul se învârte în jurul unei beizadele care părea un băieţa cam neînţărcat … toată ziua fraila i cam mereu surprins de orice, oricând, oriunde …

A trebuit să treacă nite vreme ca să înţeleg că de fapt Prinţul nu e e fiu de director de companie aviatică cu beneficii nelimitate (că altfel nu-mi explicam desele călătorii prin depărtări) i nici pierdut din excursia cu clasa (că aa părea – că l-au fraierit colegii i l-au trimis să bată câmpii …).

M-a mai derutat i nota autorului: ”Mie nu-mi place să-mi citească nimeni cartea în chip uşuratic.” ... Are până în 60 de pagini, cu tot cu ilustraţii ... dacă ai noroc de un autobuz care face înconjurul oraului, până la capăt îi dai de capăt. :D

Micul Print, de Antoine de Saint Exupery - ilustratia autorului

Din descrierea prin fapte (cum învăţam la coală că se face o caracterizare) aflăm că acest Prinţior avea un trai destul de uor:
-      plivea baobabi toată ziua = un mic început de dileală; deh, sângele care e acelai din moi-strămoi;
-      avea grijă de o floare = era lumina ochilor lui, dar nu era iris;
-      curăţa proprii vulcani = aici cred că autorul e un drăguţ; Prinţiorul cred că se confrunta cu acneea ...

i cum Prinţiorului îi ade bine cu drumul i Moului cu Crăciunul, Micul Prinţ ia calea bejeniei. i de cine să dea mai întâi, dacă nu de funcţionărime ...  că doar părăsea graniţele micului său univers, pentru un univers mai divers.



Micul Print, de Antoine de Saint Exupery - ilustratia autorului 
Ajunge prima dată la un rege cam dilimandru, care intuiete că Prinţul i-ar putea fi de folos în următorul mandat i îl numete când ministru, când ambasador peste regatul său pustiu ... Eugen Ionescu curat ...


Apoi dă peste un vanitos care îi explică vizitatorului ce înseamnă „a admira” = „A admira înseamnă a recunoaşte că eu sunt omul cel mai frumos, cel mai bine îmbrăcat, cel mai bogat şi cel mai inteligent de pe planetă.” Clar, altul fără oglinzi i cu o armată de pupincuriti bine plătiţi pe lângă el.


Următorul pe care îl întâlnete Prinţul e unul mai pământean – un beţiv care bea ca să uite că-i este ruine că bea. Deci la clinicile de dezalcolizare de fapt li se administrează intens lecitină ... 
Micul Print, de Antoine de Saint Exupery - ilustratia autorului 





Cea de-a patra planetă pe care ajunge e cea pe care locuiete un businessman - „apropritar” de stele ... Le număra i le depunea la bancă ... Altul care mai crede în stele verzi.






Micul Print, de Antoine de Saint Exupery - ilustratia autorului 



Următorul vizitat este un lampagiu care intuiete ceva de necontenstat: „Am o meserie cumplită. Cândva, avea şi ea o chibzuială. Dimineaţa stingeam, iar seara aprindeam. Îmi rămânea restul zilei, ca să mă odihnesc, şi restul nopţii, ca să dorm... // - Şi pe urmă s-a schimbat consemnul? // - Consemnul nu s-a schimbat, zise lampagiul. Tocmai asta e nenorocirea! De la an la an, planeta s-a învârtit din ce în ce mai repede, iar consemnul nu s-a schimbat!” ...  Da, timpul, într-adevăr, e din ce în ce mai scurt.

Geograful îi explică în ce constă munca lui: preia de la exploratori datele, pe care le consemnează. Îi explică i riscurile meseriei: „în cazul unui explorator care ar bea prea mult -  Geograful, atunci, ar însemna doi munţi, acolo unde de fapt nu se află decât unul singur.” Adică tot răul spre bine: se pot vinde i munţi fictivi ... i chiar mai bine, păduri fictive, care să se poată tăia doar după hârtie.
Micul Print, de Antoine de Saint Exupery - ilustratia autorului 

Micul Prinţ, după atâtea escale, ajunge i pe Pământ. Dă de cele mai bievoitoare creaturi: un arpe i o vulpe, a căror vorbă dulce mult aduce ...
Îl apucă plânsul când vede că el de fapt nu cultiva vreo floare rară – că se gândise chiar i la un nume de festival: Floarea din grădină, înainte de grindină – ci un trandafir obinuit.
Aa deprimat, întâlnete la fix un neguţător de hapuri ... o pastilă care odată înghiţită, potolete setea pentru o săptămână ... Dar cum el nu avea după ce bea apă, a zis că setea o să-i treacă ...

Din vorbă-n vorbă, realizează că a trecut un an de când e plecat mai-an, ca bădica Traian, i fondurile îs pe terminate i cunotinţele aprofundate, i o taie târâ pe coate, lăsându-ne minunaţi până peste poate ...

Dar autorul ne-a mai dat un hint că aa o să se termine, poate chiar două:
1.      „Unde-oi vedea cu ochii nu poţi ajunge prea departe...”i nici cu carte nu poţi ajunge prea departe ...
2.      "Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor." – dar când inima are fibrilaţii, poate ea să reziste la tentaţii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu