vineri, 28 octombrie 2016

Deratizare din dragoste


[Recenzie Oameni şi şoareci / Şoareci şi oameni (Of Mice and Men) – John al lui Moş STEINBECK]


Format: nhititel
Editură: Penguin-el
Număr de pagini: 106

Micuţă dar nicidecum blânduţă, cărticica in discuţie nu e un manual pentru firmele de deratizare, ci o bună sursă întru desfătare.

Doi flăcăi – George cel protector si Lennie cel încetişor – tot străbat fermele în căutarea unui loc de muncă şi a unui punct de fugă. Pentru că nu pleacă cu preaviz de la niciun angajator, ci tiptil, destul de iuţi di chişor.

Lennie (lentişorul) e prost gândit, dar bine clădit. El e bine intenţionat, dar prea determinat. Dintr-o dragoste covârşitoare, care nu ţine cont de mic sau mare, tinde să iubească până la ultima suflare. Că-i şoricel, căţel sau gâtuţel, Lennie se ocupă imediat de el. George se străduieşte să îi explice diferenţele de nuanţe, dar a-i explica lui Lennie e ca şi cum i-ai fi lector unei clanţe.

Dacă eraţi în căutarea unei recenzii serioase, Wikipedia s-a străduit să facă unele mai frumoase. :D

Dar să revenim la Lennie cel forţos, chiar dacă ne temem de mângâierea lui finuţă, pân-la os. El e epicentrul de belele, cu toată strădania lui George de a-l scoate din ele.
Lennie e definiţia omului nepotrivit la gâtul nimerit. Cam tot ce găseşte mângâiabil devine subit friabil. Nu e un om cu măsură, dar gâtului îi găseşte pe loc căuş de strânsură. De fiecare dată e bine intenţionat, dar sfârşeşte cu o trebuşoară numai bună de îngropat. El de altfel e serios şi muncitor, dar oamenii nu par să-l vrea la ei in ogor. E capabil de o iubire până la moarte, dar el e cel care decide cui şi când o împarte.

George, după ce treaba devine serioasă, decide să-i aplice lui Lennie o corecţie demnă de iubire de coasă. Ii răceşte puţin ceafa cu căldura ţevii de puşcoci când lui George i se căşună că Lennie prea te iubeşte de te sufoci. Ii aplică şi un anestezic prealabil, povestindu-i de ferma viselor lor, făcând chinul doar mai controlabil. Altfel George pare tot un Lennie când decide să nu fie mai prejos şi, din dragoste, să ucidă ce avea mai preţios.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu